Jeden z nejpoužívanějších akordů je G

Když se učíme hrát na kytaru, bude “géčko” jedním z prvních akordů, které vyzkoušíme. Společně s akordem D, C a A nás bude provázet mnoho písněmi a melodiemi. Akord G na kytaře není vůbec těžký. Ale pozor – nezlehčujte si jej tím, že budete zpočátku používat jeho ošizenou podobu, kdy se horní struna drží palcem a spodní struna například ukazováčkem. Tedy obě struny E. Možná vám to bude znít podobně, funguje to, ale tento akord je velmi nepraktický pro další střídání akordů, takže ve výsledku si tím přiděláte práci a co je nejhorší – těžko se to přeučuje. Tomuto způsobu se říká “cikánské géčko” a rozhodně jej nedoporučuji. Což neznamená, že si to nemůžete vyzkoušet. Rovnou si ale zkuste přehodit na jiný akord a zjistíte, že plynulost drhne a trvá to déle.

nedržet palcem

Akord G dur se tedy správně hraje jinak – ukazováček máme na druhém pražci, na druhé struně shora, tedy struně A. Prostředníček drží horní E na třetím pražci a tamtéž, tedy na třetím pražci máme položený prsteníček úplně dole, na struně E. Začátečníkům dělá použití prsteníčku na tomto místě zpočátku problémy, ale časem vám to už složité nepřijde. A máme to. Zkusme akord držet, hrát jednoduchý rytmus a postupně zvedat a pokládat jednotlivé prsty, abychom si úchop procvičili. Nezní to špatně, že?

veselý kytarista

Další variantou akordu G je akord G7. Ten má podobný prstoklad jako akord C. Ale na jiných strunách. Ukazováček máme na dolní struně E na prvním pražci. Prostředníček drží strunu A na druhém pražci a prsteníček horní krajní strunu E. Zkuste tyto da akordy prostřídat a uslyšíte rozdíl mezi veselým G a tak trochu melancholicky tklivým G7.

Dostáváme se k složitější variantě G a to je G moll neboli Gmi. To je již barré akord, což znamená, že ukazováček leží přes všechny struny jednoho pražce, zde třetího pražce. A všechny struny dobře zní. Zkuste si nejprve, aby opravdu zněly a pak přiložte prostředníček na strunu A pátého pražce a těsně pod něj prsteníček na strunu D. A máme to. Smutný, molový akord G se rozezní.