Podzimní návštěvy hradů a zámků

Jak lépe si zpříjemnit volný víkend než jednodenním výletem? Postupně se ochlazující počasí sice pozvolna omezuje venkovní letní aktivity, na které jsme byli do teď zvyklí, ale na druhou stranu je nahrazuje jinými. A pokud Vám kvůli dešti nevyjde procházka či túra do přírody, mějte na paměti, že se stále můžete jít procházet po interiérech hradů a zámků!
pohádkový zámek.jpg
Otevírací doba
Přesto, že se vyskytují odlišnosti, většina hradů a zámků se v otevírací době a době prohlídek shoduje. Pro návštěvníky mají otevřenou bránu od úterý do neděle, v pondělí bývá zavřeno. Není tomu tak však vždy. Například Pražský hrad, zámek Sychrov nebo hrad Loket mají otevřeno i v pondělí a navíc i po celý rok. Během letních prázdnin (které jsou bohužel za námi) otevírají v pondělí i Karlštejn či Hluboká, s koncem prázdnin se vrací do normálního běžného provozu.
Poté jsou tu památky, které na podzim (cca od konce října) vzhledem k provozním podmínkám úplně zavírají. Chcete-li tedy stihnout tento rok navštívit zámek Vizovice, Lemberk nebo Náchod, pospěšte si. Při objednávce jde také získat jednu z posledních speciálních prohlídek s tematickým zaměřením, jež slavnostně završí letošní sezónu. Tyto často speciální a zábavné trasy jistě pobaví i menší.
S dětmi?
Některému z dětí se nemusí nejdříve příliš chtít strávit 1 až 2 hodiny chozením z místnosti do místnosti s výkladem. Proto spousta prohlídek je na to připravena a obohacena o zpestření, která pomáhají udržet pozornost. Rozlučkové speciální prohlídky (27. až 28. října) rozhodně připadají v úvahu. Navíc můžete vzbudit zvědavost dětí tajemnou historkou, vztahující se k objektu, či příběhem. Dají se jich najít spousty ! Nachází-li se vybraná památka ve větší vzdálenosti, věnujte cestu k ní vyprávění. Existují celé knihy povídek. Zajímavým spojením pohádek a prohlídky najdete na hradu a zámku Staré Hrady.
barokní pokoj.jpg
Třeba také probudíte zájem zakoupením turistického deníku, kam si budou děti moci lepit samolepky míst, která navštíví.
Pro zpříjemnění cesty páru nebo osobě bez dětí poslouží vinné sklepy Jiřího Lobkowicze u Mělníku, zámek a pivovar v Dětenicích či Děčín s konírnou. Wellness nabídne Libnice – po dlouhé prohlídce je třeba chvilku relaxovat.
Už se těšíte?